埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[其他] 梨渦 去飲茶啦

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
[ 今朝想請埋你,一齊去再試下皇城,睇下有冇退步,不過就怕阿一哥呷乾醋唔放人 ]
. Z1 n, U  L3 O# _3 o( ][ 而加飲完啦]
) H; }9 _1 [; c! q6 e7 U
+ ]: W: o8 E* k- A這次要茶錢,不過最後部長還是免了。" ~( R0 R+ ~0 W& N8 p% j
有 coupon的,還有 $15 送 $2.99。
6 W- i1 N. y* Y9 _  Z5 i2 j( x) x& K1 [  \$ ~/ E
蝦餃 還是不錯,餃皮比龍庭的好。) d* p" o# s6 F  Y( }
包子 還是小了些,味道可以。
8 z0 F1 O( u5 p: d+ @$ F  c3 |鳳爪 也過得去,沒見到有鴨掌(這個我不愛吃 )。5 e5 C' _) `6 l% p8 `
潮州粉果 比龍庭和潮樓的都好。1 l5 K: q' M7 `7 S% O
不過,你說得對,腸粉還是 龍庭的最化算。
; s* x. w$ G3 O6 |照現時來看,紅鳳凰是難以較量的了。
! a6 H5 T5 n" M7 r  A1 r
7 W8 D* W* V- c' W11:30am前,地下停車場還有位子。
老柳教车
绕了那么大个圈子,不就是Show off Weekday 有空去喝茶!1 Q0 `! S* x9 P  m
我就做到大汗嘚细汗,向烈日下晒左成个钟,吾见左半条命。无阴功!, h6 L8 O5 Z8 M) k# G+ ~
皇城而家系推车仔定系部长卖,我好贵怕D部长卖,D口水系甘喷晒落下去,然后问你,吃吾吃啊?D野又冻晒。2 u  p) l; e7 s! |. }6 y
龙庭个个靓女,卖肠粉咯个,好好人嘎,又爽手,个老世又几好招呼。
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]" s% i0 h$ t# f
[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]2 G$ M8 q8 e3 J
[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]; \3 L6 F- Q: ]5 E& w
[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]
老柳教车
老杨团队 追求完美
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]9 ~# f! k; I: q: _
[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]
. ~3 j' ]: C" g6 F[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]
. J4 ^7 C; s$ ~: k[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]
5 v! }; m+ p0 a9 ?  R: M2 [# c+ f$ [kingsnake 发表于 2011-6-21 15:23

% I) j! |$ @4 }  l7 R
; Z+ Z+ S& n$ y2 s( \系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。! k# U9 t' \1 p' f
如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。
" C' F* k) x8 r而家食来食去都系个几种,难道我们的饮茶文化就只有尼D?我觉得以前有好多窝,但又讲吾出,太耐无得食啦。我去左美味馆,吾系好骤脚,D装修又真系吾得。不过有炸脆奶,药膳鸡脚,个铁板牛魔王英文系牛扒,原来系牛腩猪肠粉。
本帖最后由 kingsnake 于 2011-6-21 16:44 编辑 7 M8 [  _" Q1 \2 j. X: M/ P
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。0 J4 @4 _+ h; R; [
如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。6 P8 x8 x- e- M
而家食来食去都系个几种,难道我 ...
- h8 k0 M" r1 H2 s0 b- S: U梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 16:18
; m' i9 [/ {* U) w' R& p9 ~3 L- S) R

! I- X- e" }, r$ _# N, @[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]. F) Q  r3 H' p) H! h/ ?
[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]
- m8 {) \7 B  Q/ C- F$ z: b; u1 p[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]
5 z% g, N) `' h9 i[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]
, O; u7 R( R! b( d4 @6 Y [ 就呢個價錢,同唔計茶錢,我都會繼續捧場嘎。]

. j& S3 u- |2 B; \$ E3 ?猪刀小试 发表于 2011-6-21 16:20

8 v, h6 ~0 p; V4 P4 }$ T- E+ f1 X2 A4 p$ c  @
刀刀,蛇王同一鬼妹喝早茶,怕蛇太罚他跪搓衣板
老柳教车
[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]. p) `; Q+ |1 Y) x* {3 K
[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]
# F% b& G- p% x9 }# D4 U1 M[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]
, ?. X1 |& ~0 p% C1 x- H: |, Z[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]
1 m0 h  ~' K. i2 a9 }- `+ ` [ 就呢個價錢 ...; n5 o6 A7 e; D& e4 H0 ~+ e
kingsnake 发表于 2011-6-21 16:35
) U3 I, \' m; e/ A

$ M4 a) s) u! B$ J& e6 k4 P如果吾系部长免茶钱,就吾系好抵。我同阿一去,食得最多都系肠粉,因为我仲未搞得掂 。其实吾系好中意甘样,一系就讲明吾收茶钱,明明要收,个部长又出来免,好似我争他个人情甘。下次吾免,又觉得吾抵。
/ L; F) t- L7 Y5 l- C8 x0 |
( l9 p% {+ P- P1 `: s[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]' b9 A! R' m4 T$ e- L# B1 d
[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]% j- ?% u# E0 I* l# r
[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷架 ]  K; Y: O& I2 L/ d8 V6 _

" l8 }3 o$ X9 U. ~4 V[ 皇城 $15 送 $2.99,就叫一碟腸粉咯,又話喜歡奢侈??食得唔算係浪費挂?食環境呀 ]
大型搬家
[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]+ P5 J& f3 {( l/ {$ B/ K6 O
[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]
4 d$ C% g& S" c[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷 ...# N# }7 M6 r9 B6 U1 @/ ?& x
kingsnake 发表于 2011-6-21 17:14
& y* m  x' H6 T- n' S$ X
2 ~7 Z6 n8 A; W- ?: S
南边,边间?讲黎听下。
  N9 _5 [# n6 o, L/ o你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。
, F0 t$ b9 U5 i3 |: I+ L3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟,几豪啊。
4 v0 Z+ G3 k* B7 R环境吾重要啦,最重要同边个吃。
% T$ E4 u( J3 b3 ?* y; t4 L
南边,边间?讲黎听下。
; k* u2 h2 ]  f2 [( @你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。. S6 ]% L. Q! Z. P
3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟 ...) r1 m' H7 W% Y  T; r
环境吾重要啦,最重要同边个吃梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 18:00
2 a1 O4 d3 V, S8 z
. l7 J- M- x; L2 R# U) ?
[ 咯句真係好重要 ]
& U; T" M5 {0 [* F- W [有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]- U6 ?8 u6 j3 p
[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
; W9 B3 N& M1 v: S$ {$ c[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]0 N/ M! @4 i0 j0 E. @. ?
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.99渣。]
3 W, `5 F% p# E7 d! X& D- j[ 去睇短信啦 ]
[ 仲有:. o: z4 h) t& C* `7 ^" w
用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。/ j- P, N/ L# g; M8 D
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]
同言同羽 置业良晨
[ 咯句真係好重要 ]
/ A# |: d% B2 _! |9 n) d  A' m [有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]
4 i6 @4 F$ X) i* n- z  k[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
! O3 t- m6 U1 m+ `+ ][ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]0 S3 ^2 S& q- B- Y
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.9 ...
" f' z6 u) m3 ?; Xkingsnake 发表于 2011-6-21 19:38

# W2 K! n5 C0 C) I( K# ], w0 k! e; h, o. e4 {/ `
神马东西?
[ 仲有:
; O. h/ p7 q! ?0 G9 A用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。
% x! o5 K) L  v! O5 ^3 ]" v: q用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]4 X, A9 s& o. T$ e! w' q
kingsnake 发表于 2011-6-21 20:24

/ Y4 S* B( r$ m& Z, ~  Y/ f2 h, I& W9 _: E8 A" G
300蚊买LV?边个年代嘎?
完全阅读了~~~~~~~~~~
终于翻页了
同言同羽 置业良晨
精彩精彩,看帖回帖!!
理袁律师事务所
紧紧尾随帖主。。。~
居然有D看不明
终于翻页了
理袁律师事务所
我又去~
同言同羽 置业良晨
我又去~
$ P( B9 B4 e% X# Y6 j8 GSheJing 发表于 2011-6-25 19:25

9 q% y0 k- F: }" G3 K. @7 {' D) U8 I2 Y
有野食,你就浦头。
同言同羽 置业良晨
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。  U) O& j1 y% J2 O/ E
梨涡浅笑 发表于 2011-6-26 13:49
7 z- [5 Y; p# j2 B: g* j  a
% M/ |9 Z% y: J$ G9 H% a) O. Z
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。
" m, @; B* ~, W: i, y% S, q今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。6 {2 S0 W0 W% n4 Z) c, y6 G
兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。0 U. W. O& o) x
禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。9 b7 g( T3 Z' U
我好小心叫推車d點心,除佐蝦餅外。差不多碟碟都 $2.99。
) d3 i3 V$ B; b* b7 t原則上, 皇城兮 禮拜都算不錯啦。
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。! D! e9 F' p! Y) k( y. G% r3 D; D" H
今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。
+ W. ]7 @6 D" `  n( x兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。; K9 f! b( ~; l& F! O3 M6 _3 x3 e
禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
7 b; E- B( u1 D4 z& p4 z: o3 d/ }我 ...
/ r1 d5 j7 M, R9 D8 K7 ukingsnake 发表于 2011-6-26 14:31

, T, ?$ |* ~4 X6 c& A! D, c3 e6 }- _5 r% k, j
我都系逼于无奈。 以前向陈北记旁边有一家,个厨好得,不过个间野旁边系酒吧,D空气吾系好好我就吾去啦,而家吾知响吾响度啦。5 R8 k4 @/ U2 o
甘我都去试下皇城,个仔放假,我就轻松罗。
# T# C( }+ k2 q$ n! L& G) u) g; A
  e4 L, x- T' R1 Y[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]8 M) L7 J0 T' ^
[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]  b" k& f: k' p- R0 q, k  y/ ?5 Q
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]
[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]
7 ^1 x7 N7 ]" ?9 [, w7 {5 f) b  m[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]+ }8 Q2 }  V/ d1 T
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]+ I* F2 ]3 \0 H  d" E) a7 z. b3 k: v+ b
kingsnake 发表于 2011-6-26 15:16
; j& \$ r, O" R$ Y" \9 `5 T
3 K: \: U6 h' k2 E2 i
我一定要去试!
' j3 ?0 G  i- p6 d
' C# r% m& O' M! m! B# W[ 我宜加去個野食腸粉,你有時間就黎啦 ]
8 n3 C" m% m) C2 S  D4 |0 _[ 包你食吾曬 ]2 `1 y( ~9 \1 E3 y: W  G( Z
[ 仲有,距d鳳爪認真嘛嘛 ]
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵  i! o) l6 N) z/ y$ N
粤语?
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵
4 D) w: |' P4 Q, P# E0 V粤语?4 O% \: a" D$ P1 c
梦舟 发表于 2011-6-27 14:46

! L, \7 Q/ g8 f% K+ R" v7 h& u3 y7 k* j+ m  A& F6 x( e: e
那就讓 梨窩妹妹教你吧